Individuele coaching

Je kent ze wel – een brok in je keel, vlinders in je buik, knikkende knieën, een last op je schouders, steen op je maag – De uitspraken waarbij het lichaam duidelijk aangeeft dat er iets is. Toch negeren we deze lichamelijke signalen vaak.
Waarom? Omdat ze vervelend zijn en dan zijn we ze liever kwijt dan rijk. Maar ze hebben je iets te vertellen en vragen om aandacht. Je lichaam vertelt je dat er iets is. Hoe fijn zou het zijn wanneer je dat voelde en begreep wat het was, zodat je meer ontspannen in je vel zit en je dag doorkomt?

Lichaamsgerichte coaching – uitgangspunt

Lichaamsgericht coaching gaat er van uit dat de sleutel tot verandering zit in de combinatie van inzicht, gevoel en lichamelijk ervaren.

Aandacht voor signalen

Gedurende ons leven slaan we ervaringen en herinneringen op in ons lichaam, mooie en pijnlijke ervaringen. Bij onverwerkte ervaringen treedt een blokkade op in het lichaam. Soms is dat heel letterlijk, je stem klinkt afgeknepen, nek zit vast of je hebt een moeizame stoelgang. Andere keren voelt het strak bij je maag, voel je je somber of uitgeput. De energie in je lichaam kan dan niet vrij stromen waardoor het dagelijks leven steeds meer moeite kost.
Bij lichaamsgerichte coaching is er aandacht voor die signalen en blokkades, zodat deze kunnen verzachten en er ruimte ontstaat.

Vaak willen we de signalen van het lichaam negeren omdat we er last van hebben. Dat is jammer, want ze helpen je bewust te worden wat jij nodig hebt, wie je bent en wat je voelt.
Die rugpijn, vermoeidheid, onrust, je moeite om grenzen aan te geven, je perfectionisme, die knoop in je maag….het vraagt jouw aandacht. En dat mag.

Jouw bron van wijsheid

In je lichaam draag je een bron aan innerlijke wijsheid mee die jou kan helpen koers te bepalen in de hectiek van het leven.
Jouw lichaam is van jou en jij bent de moeite waard om vol te leven als totaal mens, met huid en haar, van top tot teen en met al je liefde.

Als je dát wilt ontdekken; jouw eigen wijsheid, jouw koers, jouw liefdevolle kracht dan kan lichaamsgerichte coaching je daarbij helpen.

Wat kun je verwachten tijdens een sessie:

Hieronder wordt zo praktisch mogelijk beschreven wat aan bod zou kunnen komen tijdens de coaching.

Gesprek

Na het intake gesprek start iedere sessie met een kort voorgesprek.
Tijdens oefeningen worden vragen gesteld en is er altijd ruimte om te delen wat ervaren wordt. Daarnaast is er ook aandacht voor rust en stilte tijdens de sessie.
Aan het einde van de sessie vindt een kort nagesprek plaats.

Adem

Adem is verbonden met ons gevoelsleven. Bewustwording op de wijze van ademen en het ervaren van het effect van ademoefeningen draagt bij aan bewustwording van het gevoel en biedt mogelijkheid tot transformatie.

Gronding en vergroten van het lichaamsbewustzijn

Door een bewuste en stevige gronding creëer je de voorwaarde om energie op te nemen en los te laten. Daar hebben we aandacht voor middels oefeningen.
Ons lichaamsbewustzijn hangt samen met onze gevoelswereld. Door te ervaren wat aanraking doet wordt bewustzijn op het lichaam vergroot en de verbinding met de eigen gevoelswereld kan tot verdieping komen.

Beweging en dans

Door met aandacht je lichaam in beweging te brengen komen emoties en gevoelens in beweging. Deze kunnen in beweging ook geuit kunnen worden. Hierbij kan stemgebruik ondersteunend werken.

Systemische oefeningen

Systeemtheorie gaat er vanuit dat de mens pas werkelijk begrepen kan worden in de context van zijn relaties.
Eenvoudige opstellingen geven inzicht in de verborgen verbanden van het grotere geheel. Het laat snel zien waar een onbewuste oorzaak ligt van gedrag. Doordat dit bewust en zichtbaar wordt kun je nieuwe mogelijkheden vinden om hierin tot verandering te komen.

Waar en wanneer:

De sessies vinden plaats in de ruimtes van Therapeuticum Het Waag:

  • Ede: maandagochtend, dinsdagmiddag, donderdagmiddag
  • Wageningen: dinsdagochtend en vrijdag;

Thuisbezoek is mogelijk in overleg.
Buitenlocatie in overleg mogelijk.

De sessies van Op de Stroom worden nog niet vergoed door zorgverzekeraars.

Wil je meer informatie neem dan contact met mij op.