Inspiratie2021-08-27T11:05:56+00:00

Op deze pagina vind je leestips, links, teksten en af en toe een schrijven van mijn hand. Dit dient ter inspiratie en verdieping of als achtergrondinformatie bij aanbod elders op de site.
De eerste tip is natuurlijk om deze pagina elke maand even door te struinen.

In de media

Op de Stroom stond op 6 oktober 2021 met een mooi interview in de Stad Wageningen:

11/102021|

Leestips over het omgaan met veranderingen in het leven

Helpen bij verlies en verdriet; auteur Manu Keirse

Het vertelt over de taken van rouwarbeid en de verschillende soorten verlies. Verlies verwerk je niet, je overleeft het hopelijk.

Manu schrijft “Leven is verlies ervaren. Overleven is leren hoe ermee om te gaan.”

Dit boek kan troost en handvat bieden voor je eigen verdriet en rouw én als je een ander hierin wilt bijstaaan. Het is liefdevol en nuchter geschreven. NB. Lees de volledig nieuwe editie.

Het 50+ Brein, ouder wordende hersenen in een moderne maatschappij; auteur Margriet Sitskoorn

Zeer toegankelijk geschreven boek over de veranderingen in het brein bij het ouder worden en de effecten daarvan. Het is niet alleen maar aftakeling! We worden er (kort door de bocht) gewoon socialer en relaxter op als we ouder worden.

“Het wordt steeds duidelijker dat er bij het ouder worden allerlei veranderingen optreden in de hersenen. Er is niet alleen sprake van verlies maar ook van ontwikkeling van hersenen en vaardigheden. Het is van groot belang dat we oog krijgen voor deze specifieke fase in een mensenleven, zodat we de winst ervan ten volle kunnen benutten en eventuele nadelen kunnen compenseren.” (google books)

De Keuze; auteur Eva Edith Eger

Een boek waarin dr. Eger haar oorlogsherinneringen deelt en hoe zij deze overleeft heeft. Ze vertelt hoe in alle dagelijkse kleine zaken, in elk moment, keuzemogelijkheid ligt in hoe je omgaat met wat je tegenkomt. Vaak zitten we echter gevangen in onze eigen gedachten. Mw Eger beschrijft hoe zij als psycholoog al jaren mensen helpt uit de gevangenis van de eigen gedachten te komen.

Het Zoutpad; auteur Raynor Winn

Prachtig autobiografisch boek, geschreven in romanstijl. Raynor en haar man Moth zijn al 30 jaar samen. Zij hebben hun eigen boerderij op het platteland in Wales eigenhandig opgeknapt tot een goedlopende B&B. Alles lijkt prachtig totdat ze worden opgelicht door een ‘vriend’ en daadwerkelijk alles verliezen. Daarbij krijgt Moth te horen dat hij een levensbedreigende ziekte heeft. Met een bedrag van 10 pond per week op hun rekening, lopen ze het zwaarste langeafstand pad langs de Engelse kust.

Dit boek verhaalt over omgaan met levensveranderingen, rouw, afzien en het leven opnieuw vormgeven.

Dit boek wil je in één keer uitlezen.

26/082021|